Ayuh Bersama-Sama

Terima Kasih ;)

Monday, December 10, 2012

“ Jazakallahu khaira ” ?


“ Jazakallahu khaira ” ?
Sering kita dengar ata orang ucapkan “Jazakallahu khaira” , namun apakah yang dimaksukan dengan nya?.   insyaAllah, alhmdulillah apa yang hamba prolehi, hamba cuba kongsikan walaupun ilmu ini tidaklah seberapa. insyaAllah demi menyempurnakan pesanan Rasulullah s.a.w :


Dari Abdullah Ibn Amru Ibn Al-Ash, Rasulullah S.A.W. bersabda: "Sampaikan dariku walau satu ayat!"
(Hadith Riwayat Al-Bukhari)


insyaAllah , mudah-mudaha ia menjadi amalan kepada kita. insyaAllah.

Apakah yang dimaksudkan dengan   “ Jazakallahu khaira ” ?


        “ Jazakallahu khaira ” bererti “ aku memohon semoga Allah mengurniakan kebaikkan yang banyak kepadamu sebagai balasan atas kebaikkan yang engkau lakukan ” mengikut dalam kitab Faid al-Qadir .  amin – amin Ya Rabbal Alamin.Adakah ia perkataan atau ungkapan sunnah ?


        insyaAllah , hamba perlihatkan tentang dalil daripda hadis-hadis sekadar hujah dan bukti agar tiada sangsi bagi mereka yang bertanya dan dalam beramal. InsyaAllah .Usamah bin Zaid r.a berkata bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda maksudnya :
“Sesiapa yang dilakukan kebaikkan kepadanya, maka hendaklah dia berkata kepda orang yang melakukan kebaikkan kepadanya itu : ‘Jazakallahu khaira’. Dengan demikian, dia membalas kebaikkan tersebut dngan sebaik-baik balasan”.
Riwayat al-Tarmizi dan Nasa’i


insyaAllah. Apa yang baik kita sama-sama amalkan dan yang mungkar sama-sama elakkan. insyaAllah. Benar, bukan mudah untuk menjadi seorang yang baik dari segi agama dan syariat. Namun, berusalah dengan niat dan istiqamah dalam melakukan. Perbanykkan berdoa  kerana doa adalah senjata yang terbaik. insyaAllah.


Sahabat dan pembaca, seandaikan warkah ini ada kekurangan, perbaikki dan tegurlah. insyaAllah. Kerana Allah ,kita lakukan yang terbaik. insyaAllah.
Asif jiddan. J


3 comments:

  1. Kamu ada bakat.....bijak dlm mnjd perintis blog..apa yg nk sampaikn bnda yg mana kt mata manusia kecik je...tp pada pndangan ALLAH besar ganjarannya....hope kamu terus sukses...banykkn blajar dgn ustazah fatimah syarha....maaflh aku mggnggu...(tetamu senja)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah... insyaAllah.... syukran... mohon doanya... insyaAllah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cap ayam

iluv ISLAM